Војска Србије јача за 30 руских тенкова и 30 оклопних возила БРДМ-2 МС

foto: Ministarstvo odbrane

Војска Србије званично је примила 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2 МС руске производње. Вредност ове донације је око 75 милиона евра.Зашто је важно: Испоручена борбена техника драстично је подигла оперативне способности оружаних снага, појачала њену ватрену моћ, мобилност и оклопну заштиту. Копнена војска добила је два нова батаљона, наоружана средствима из руске…

Тенк Т-72МС је модернизована варијанта тенка Т-72. Модернизација тенка извршена је у 61. оклопно ремонтном заводу (БТРЗ) у Руској Федерацији. Тенк Т-72 МС тежак је 44,5 тона. Максимална брзина кретања је 60 километара на час. Наоружан је топом 125 милиметара са борбеним комплетом од 42 пројектила, митраљезом ПКТ 7,62 мм са борбеним комплетом од 2.000 метака и митраљезом КОРД 12,7 мм са борбеним комплетом од 600 метака.

Vozila BRDM-2 MS ruske proizvodnje, isporucena Vojsci Srbije

Оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2 МС намењен је за извиђање у свим борбеним операцијама и за све видове извиђања на земљишту и води. Осим тога, може се користити за борбено осигурање, борбу са осигуравајућим јединицама непријатеља, за превоз курира и официра за везу, као средство везе, као командни аутомобил, за напад на десантне снаге непријатеља.

 Опремањем извиђачких јединица Војске Србије оклопно-извиђачким аутомобилом БРДМ-2МС унапређена је, пре свега, способност осматрања, нишањења и гађања ноћу. Оклопно извиђачки аутомобил БРДМ-2МС је опремљен термовизијском камером која омогућава уочавање циљева на даљини од 3,5, а распознавање на два километра . Средство има стабилисану куполу у две равни и може успешно гађати циљеве из покрета.

Повезане вести