Војска Србије први пут у историји добија Стратегију роботизације

foto: Ministarstvo odbrane

Министарству одбране израдило је нацрт Стратегије роботизације Војске Србије – први акт у историји оружаних снага на овим просторима који прецизира коришћене најмодерније технологије. Зашто је важно: Србија је држава која у своје оружане снаге уводи технолошки све напредније наоружање и војну технику. Средњерочни планови опремања војске предвиђају масовно коришћење борбених платформи без посаде.

Нацртом стратегије роботизације Војске Србије, као иницијалним документом, почиње нова фаза у примени савременог наоружања. Овим актом ствара се правни оквир за масовну опремање јединица свих родова беспосадним системима, као и системима за одбрану од истих противничких.

Значај овог документа, који је по много чему стратешки, огледа се и у томе што се њиме предвиђа развој, производња и набавка веће количине постојећих, али и сасвим нових мањих беспосадних система и летелица, али и доста већих и борбено способнијих беспилотних ваздухоплова.

Србија је по употреби земаљских борбених беспосадних система испред многих развијенијих држава, а по броју и способностима ваздухопловних беспилотних платформи њена војска је испред многих у региону. Потребу убрзаног развоја и набавке ове војне технике потврдили су последњи сукоби на истоку Европе, где употреба дронова чини кључни сегмент војних операција.

Коришћење и развој дронова, роботике и друге будућности до сада је у систему третирано као и остало савремено наоружање. Нацрт стратегије, међутим, примену модерне ратне технологије уздиже на виши ниво, са пројекцијама њене употребе.

Повезане вести