Возила БРДМ-2 МС руске производње појачала извиђачке јединице Војске Србије – (видео)

foto: Ministarstvo odbrane

У Србију су из Русије стигла прва извиђачка оклопна возила руске производње БРДМ-2 МС, договорена пакетом војно-техничке сарадње између две земље. Реч је о уговору којим је направљен највећи корак у модернизацији Војске Србије, која ће добити модернизоване ловачке авионе Миг-29, тенкове Т-72 и оклопна возила БРДМ-2 МС.Зашто је важно: Возила БРДМ-2 МС значајно ће…

Ова техника биће део новоформираног батаљона, који ће бити стациониран у касарни „Стеван Синђелић“ у Нишу.

Оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2 МС намењени су за извиђање у свим борбеним операцијама на копну и води. Ова возила могу се користити за борбено осигурање, борбу са осигуравајућим јединицама непријатеља, превоз курира и официра за везу, као средство телекомуникације, као командни аутомобил, за напад на десантне снаге непријатеља.

У односу на БРДМ-2, оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2 МС значајно је модернизован и унапређен. Примера ради, БРДМ-2МС уместо бензинског поседује нови дизел мотор јачине 150 КС, чиме је добијен двоструко већи радијус кретања. У односу на свог претходника који то није имао, БРД-2 МС има противпожарни уређај, термовизијску камеру, ласерски мерач даљине, могућности паралелног осматрања командира и нишанџије, навођења нишанџије од стране командира (аквизиција циља), геопозиционирања уз помоћ ГПС-а и навигације на електронској карти, електронског праћења рада мотора на монитору возача, управљања уз помоћ камера уназад, осматрања из возила и аутономију посаде у возилу 24 часа уз помоћ шест телевизијских камера, као и улазак на бочна врата, чиме је скраћено време уласка-изласка у возило.

Увођење оклопно-извиђачког аутомобила БРДМ-2МС у наоружање извиђачких јединица Војске Србије, значајно је, пре свега, због могућности осматрања у ноћним условима, с обзиром на то да су возила опремљена термовизијским камерама која омогућавају уочавање циљева на даљини од 3,5 километара, а распознавање на 2 километра, што олакшава осматрање и извиђање ноћу. У поређењу са старим БРДМ-ом, нови БРДМ-2МС много је лакши за управљање и руковање.

За Војску Србије веома је важно што оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС пружају додатну заштиту људству и доприносе да јединице наше војске безбедније обављају своје задатке. Подизањем степена балистичке заштите на ниво 3А и повећањем ватрене моћи омогућено је да возила успешно прате оклопне јединице на бојишту, што је са досадашњим моделом возила било отежано.

Vozila BRDM-2 MS ruske proizvodnje isporucena Vojsci Srbije

БРДМ-2 МС оклопљен је са чеоне стране оклопом дебљине 14 мм, са бочне стране оклопом дебљине 7 милиметара и са подне стране од 8 мм. Додатна балистичка заштита састоји се од 20 плоча дебљине 6 мм и омогућује заустављање метка 7,62 мм и 12,7 мм са свих страна. Предња страна оклопа штити од метка 14,5 мм на удаљености од 300 метар. На поду возила постављен је противмински тепих, чиме је побољшана противминска заштита.

Систем за управљање ватром потпуно је нов. Возило је наоружано митраљезима 14,5 мм КПВТ чија је брзина гађања 600 метака/мин и 7,62 мм ПКТ са брзином гађања 700 метака у минути. Средство поседује две нишанско-осматрачке справе и због жиростабилисаности куполе могуће је гађање циљева из покрета. Систем за управљање ватром омугућава стабилизацију наоружања и нишанских справа приликом гађања, аутоматско праћење осе наоружања са осом нишанске справе, блокирање електропрекидача када се наоружање налази у положају небезбедног  отварања ватре и довођење наоружања у положај за попуну.

 Посаду БРДМ-2 МС чини пет чланова – командир, возач, нишанџија и два извиђача. Возило савлађује вертикални нагиб од 30 степени и бочни нагиб од 25 степени. Брзина кретања по асфалтном путу износи 90 до 100, а по земљаним путевима до 50 километара на час.

Video: Ministarstvo odbrane

Повезане вести