Возом од Суботице до Сегедина за 30 минута

foto: Infrastrukture Železnica Srbije

Шест месеци пре рока, завршена је реконструкција и електрификација 27 километара пруге Суботица – Хоргош, граница са Мађарском. Тиме је обновљена и унапређена железничка веза у региону, нарочито између два велика привредна центра Сегедина и Суботице.Зашто је важно: Обновљена важна железничка траса између два велика привредна центра.

Путнички возови ће на тој прузи саобраћати брзином од 120 километара на сат, па ће између Хоргоша и Сегедена возом путовати око 30 минута. Теретним композицијама је дозвољена брзина од 100 километара на сат. Инвестиција је вредна 10,2 милијарде динара.

Ова железничка траса ће се у станици Суботица прикључивати на брзу пругу Београд – Будимпешта и током изградње и на српској и на мађарској територији представљаће алтернативни правац за одвијање саобраћаја возова, посебно теретних.

На овој прузи никли су нови инфраструктурни објекати, као што је подвожњак у Суботици, затим два подходника у Палићу и Хоргошу, као и два стајалишта – Јавна складишта Суботица и Хајдуково. За потребе ове модернизоване пруге изграђена су и четири објеката за сигнално-сигурносна и телекомуникациона постројења, и то у станицама Палић, Бачки Виногради и Хоргош, као и на стајалишту Јавна складишта Суботица, а ново железничко постројење изграђено је и у станици Бачки Виногради.

На свих 13 путних прелаза инсталирани су савремени сигнално-сигурносни и телекомуникациони уређаји, чиме је безбедност саобраћаја подигнута на знатно виши ниво. У железничкој станици Хоргош уређено је и свих пет станичних колосека, од којих ће прва два бити за путнички, а остали за теретни железнички саобраћај. Реконструисане су станичне зграде у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу. Све приступне саобраћајнице су асфалтиране, а постављена је хоризонтална и вертикална сигнализација.

Пруга се наставља на мађарској територији у дужини од 12,6 километара до Сегедина. Изграђена је 1885. године, као део тада изузетно значајне железничке магистрале Баја – Суботица – Сегедин.

video: Infastruktura Železnica Srbije

Повезане вести