Возови ће после обнове пругом Јајинци – Мала Крсна ићи 120 на сат

Foto: „Infrastruktura železnica Srbije“

Још једно градилиште отворено је на српским пругама. У железничкој станици Умчари почела је реконструкција пруге Јајинци – Мала Крсна и железничке станице Мала Крсна, на међународном железничком Коридору 10 кроз Србију.Зашто је важно: Предвиђени радови на 68,8 километара отворене пруге, осам станица, шест стајалишта, три тунела и на два моста.

Пројектом је предвиђена обнова укупно 68,8 километара колосека и електротехничких постројења, као и радови у осам станица, шест стајалишта, три тунела и на два моста. Ова пруга добиће нове шине, прагове, контактну мрежу, биће уграђен оптички кабл, а у железничкој станици Мала Крсна биће замењене све скретнице на колосецима. Планирано је и уређење 31 путног прелаза , а на њима ће бити постављен и видео надзор.

Досад су возови на овој прузи саобраћали брзином од око 50 километара на сат, а после реконструкције брзина је пројектована на ниво до 120 километара на сат.

Укупна вредност посла је 39,2 милиона евра. За радове на прузи Јајинци – Мала Крсна одвојено је 30,3 милиона евра, док је за реконструкцију железничке инфраструктуре у станици Мала Крсна планирано  8,9 милиона евра. Чак 1,7 милиона евра опредељено је за уређење путних прелаза на прузи Јајинци – Мала Крсна. средства су обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој. 

За грађевинске и електротехничке радове на овој прузи задужен је конзорцијум француске компаније „Колас“ и српске „Енергопројект“, после спроведеног међународног тендера, у складу са правилима Европске банке за обнову и развој.

Због радова железнички саобраћај на прузи од Јајинаца до Мале Крсне биће обустављен. Радови би требало да буду завршени за 450 дана.

Путнички возови овом пругом не саобраћају већ две године због лошег стања железничке инфраструктуре. Пругу су користиле само теретне композиције. Током извођења радова, сви путнички и теретни возови ће саобраћати пругом Београд – Младеновац – Велика Плана. 

Повезане вести