За модернизацију 250 пружних прелаза 43 милиона евра

foto: Železnice Srbije

До половине наредне године у модернизацију приближно 250 пружних прелаза биће инвестирано 43 милиона евра, уз помоћ ЕБРД и Светске банке.Зашто је важно: На нашим пругама само у мају је превезено 516.500 путника, што је раст од 94 одсто у односу на прошлу годину.

У наредих месец дана биће започети радови на првих 35 пружних прелаза, који ће добити савремену сигнализацију, семафоре и рампе. За те сврхе биће издвојено 6,9 милиона евра, захваљујући кредиту Европске банке за обнову и развој.

У Србији има 2.118 пружних прелаза, од чега је приближно 520 обезбеђено рампама, али углавном са застарелом технологијом.

Првих 35 пружних прелаза чиниће централни део опреме за осигурање путних прелаза типа „РЛЦ23“ који ће бити смештени у типизирану кућицу непосредно поред путног прелаза.

Овај уређај самостално управља радом путопрелазних полубраника и светлосних сигнала опремљених светиљкама у лед технологији, као и јакозвучним звоном.

Улога овог дела опреме је да учеснике у друмском саобраћају обавештава о наиласку шинских возила. Сам уређај је дизајниран и сертификован за највиши ниво безбедности на пругама, а овакви типови уређаја налазе се на бројним путним прелазима не само у земљама региона, већ и широм Европе.

Постављање првих система за регулисање саобраћаја преко путних прелаза очекује се у наредних месец дана, а цео овај пројекат требало би да буде завршен за годину дана.

Повезане вести