За модернизацију пруге Београд – Ниш зајам од 500 милиона евра

foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобрила је Србији зајам од 500 милиона евра, за санацију и доградњу железничке пруге Београд – Ниш на Коридору 10, дуге око 228 километара.Зашто је важно: После модернизације, возом ће се од престонице до Ниша стизати за сат и 15 минута.

Циљ обнове ове пруге јесте повећање брзине до 200 километара на час, уз унапређење квалитета путничких и теретних железничких услуга. Пројекат, који је процењен на око две милијарде евра, суфинансираће Европска инвестициона банка и Европска унија, кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан (WБИФ).


Очекује се да сви радови на модернизације ове железничке трасе буду завршени 2026. године. То ће значајно смањити време путовања између Београда и Ниша. Стручњаци верују да ће се од једног до другог града, возом стизати за сат и 15 минута.

Ова пруга је кључни железнички коридор којим се повезује Западна Европа са Западним Балканом и даље трасом до Прешева са Северном Македонијом и Грчком, а трасом до Димитровграда са Бугарском и Турском.

Повезане вести