Заједничка обука ватрогасаца и припадника Војске Србије – (видео)

foto: MOD

На планини Стол код Бора одржана је показна вежба спасавања угроженог становништва уз употребу хеликоптера, одржаној након заједничке обуке припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а и 63. падобранске бригаде Војске Србије.Зашто је важно: По први пут до сада, ватрогасци-спасиоци обучавају се да делују из хеликоптера.

Припадници Сектора за ванредне ситуације свакодневно учествују у акцијама спасавања угроженог становништва и материјалних добара, али за њихов правовремени одговор потребно је константно усавршавање кроз обуке.

Држава, преко ресорног министарства, поред улагања у опрему, као што су најсавременија возила и специјализовани хеликоптери за гашење пожара, настоји да улаже и у људе, односно да им омогући нове тренинге, који ће додатно унапредити њихове способности и вештине.

Сектор за ванредне ситуације има осам специјалистичких тимова за спасавање из рушевина који већ користе алпинистичку опрему и реагују на неприступачним местима, а овом обуком надоградили су своја знања и способности.

Обука, која је трајала 25 дана, обухватала је и технике кретања у планини, верање по различитим објектима, извлачење хеликоптером помоћу ужета за брзо извлачење, повреде у планини и прва помоћ, као и спасавање уз употребу хеликоптера.

Министарство одбране

Повезане вести