„Заставина“ модуларна пушка са два калибра прошла све тестове

foto: Ministarstvo odbrane

Војска Србије увела је ново стрељачко наоружање које први пут у историји укључује и модуларну пушку М-19 са два калибра.Зашто је важно: Модуларна пушка у калибру 7,62 и 6,5 милиметара је наоружање које немају ни много веће и развијеније армије. Од ње се очекује да подигне ватрену моћ пешадије.

Нова пушка, у потпуности дело домаће памети и технологије, постала је део српског војног наоружања, а први су је задужили припадници 41. пешадијског батаљона. Ново наоружање требало би да значајно повећа способности војника пешадије за 30 до 50 одсто, односно да повећа предњи појас запречне ватре и вероватноћу поготка у полуаутоматском режиму уз несмањену ефикасност у рафалној паљби.

Главни елемента новог система стрељачког наоружања, је модуларна пушка у два калибра – 6,5 и 7,62 милиметара. Пушка је до сада завршила 95 одсто свих механичких тестова. Шокове, ударе, блато, песак, воду – издржала је успешно проверу поузданости и издржљивости.

Уз нову пушлу иде и пратећа опрема – чак осам нових типова стрељачког наоружања, нови систем муниције и нови сет оптичких и оптоелектронских нишанских справа.

У основи је нови метак калибра 6,5 милиметара који је уведен у наоружање после исцрпних испитивања претходних година и нова пушка „М-19“. Њена најважнија особина је модуларност – војник је, зависно од потреба, једноставном заменом цеви и ситним операцијама преправља према калибру доступне муниције.

Опремљена је комплексним нишанским системима – дневни и рефлексни оптички нишан који спада у стандардни комплет пушке, као и термовизијски нишан који ће носити одређени број припадника сваког пешадијског одељења, а који значајно повећава ефикасност тог одељења и у ноћним дејствима.

Повезане вести