Завршена прва фаза модернизације јуришних авиона „Орао“ – (видео)

foto: Ministarstvo odbrane

Прва фаза модернизације јуришних авиона „Орао“ Ратног ваздухопловства је завршена. Овај подухват „Орловима“ продужава век ефикасне употребе до набавке нових, савременијих летелица.Зашто је важно: Mодернизацијом авиона „Орао“ постиже се повећање ефикасности употребе авиона у свим метео условима и дању и ноћу, прецизност дејстава на циљ и смањење колатералне штете.

Провереним јуришницима „Орао“ удахнут је нови технолошки живот. Модернизација омогућава знатно прецизнију навигацију, уз помоћ уграђених уређаја, какве имају и најсавремније борбене летелице данашњице, попут француског „рафала“. Такође, обезбеђено је прецизније и далекометније гађање вођеним и невођеним наоружањем дању уи ноћу, нападно навигацијским системом са термовизијско-ласерским нишанским системом и одговарајућим рачунаром.

Овај пројекат поверен је Војнотехничком институту, који на њему ради заједно са домаћим систем интегратором, предузећем „Телеоптик Жироскопи“. Модернизацијом се повећавају способности и ефикасност употребе авиона применом нове авионске електронике (авионике), система за контролу наоружања и нападно-навигацијског система, нове дигиталне опреме отворене архитектуре (рачунара мисије, инерцијалног навигационог система са могућношћу глобалног одређивања позиције ИНС/ГПС, система ХОТАС, система за запис видео података и параметара лета, итд), затим новог оптоелектронског система са термовизијском камером и ласерским даљиномером и новог вођеног наоружања за прецизна дејства по циљевима на земљи.

Ефекти модернизације односе се на постизање прецизније навигације, ефикасно налажење циљева и дејство по истим при употреби авиона „Орао“ дању и ноћу, као и на смањење оптерећења пилота, проширење палете наоружања савременим високопрецизним убојним средствима са тржишта и из домаћег развоја, значајно повећање способности самозаштите и преживљавања у борбеним дејствима.

video: Ministarstvo odbrane

Повезане вести