Здравству од кривице 180 милиона динара

foto: Ministarstvo pravde

На основу одлуке Владе Србије, уручени су уговори о додели средстава прикупљених опортунитетом за 150 пројеката од јавног интереса из области здравља, културе, просвете и социјалне заштите.Зашто је важно: Новац од одлагања кривичног гоњења користи се за социјалу, здравство, просвету и културу.

Укупна вредност додељених уговора је 470 милиона динара, а на здравство одлази 180 милиона. Ово је четврти Јавни конкурс за доделу средстава од опортунитета. За протекле четири године средства у износу већем од 1,6 милијарди динара била су додељена за укупно 445 пројеката.

На 35 здравствених установа распоређено је 181.047.533 динара, а међу добитницима средстава ове године су Универзитетска дечија болница у Београду, Клиничко болнички центар Земун, Народни фронт, Институт за неонатологију, Клинички центар Србије, Клиника за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ и друге.

Све конкурсе је спровела Комисија Министарства правде.

Иначе, сваки корисник средстава у обавези је да новац утроши у одређеном року и поднесе извештај Комисији о начину трошења тих средстава. Средствима намењим за здравство бити набављено 11 санитетских возила, возила за дијализу, ултразвучни апарати , стерилизатори, апарати за анестезију и друга медицинска опрема.

Опортунитет представља институт одлагања кривичног гоњења за кривична дела за које је прописана ночана казна или казна затвора до пет година.

Повезане вести